Jeugdboeken
Het meisje dat er niet mocht zijn is de derde jongerenroman die Wilma Geldof schreef over de Tweede Wereldoorlog. En wat mij betreft de beste van de drie.
De koning, de wolf, de jongen, het meisje en de uil. Ze vormen de hoofdpersonages in het magische nieuwe boek van Kate DiCamillo: De poppen van Spelhorst.
Met Het leven van een hagedis van niks laat Patrick Ness zien dat hij niet alleen goed is in serieus en spannend, maar ook van wanten weet met humor. Met een serieus randje.
Gran Balconia, het nieuwe boek van Derk Visser, is wederom een overtuigend portret van jongeren ‘die de wind niet mee hebben in het leven’.
‘Voor iedereen die zich wel eens anders voelt.’ Aldus de opdracht in De man met de lange benen, een prentenboek van de Britse illustrator Benjamin Phillips. Dat ‘wel eens’ is voor de naamloze hoofdpersoon een eufemisme. Met zijn extreem lange stelten valt hij altijd en overal behoorlijk uit de toon.
Ik stelde weer een lijstje samen met mijn tien favoriete jeugdboeken van het afgelopen jaar. Vele ervan vertolken zorgen over de wereld van nu en morgen, maar bieden ook hoop en humor.
Het kerstverhaal is telkens (op)nieuw te vertellen. Bijvoorbeeld door het perspectief van Maria te kiezen, zoals Mathilde Stein doet in Maria’s kerstverhaal. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig.
Wat is er gebeurd onder de brug? Evelien de Vlieger bouwt in haar nieuwe jeugdroman de spanning op, maar uiteindelijk blijkt het daar niet om te draaien.
Hoe raken een ober en een pinguïn bevriend? Joukje Akveld en Jan Jutte verbeelden dat in een humoristisch samenspel tussen woord en beeld.
In zijn nieuwste kinderboek slaagt Sjoerd Kuyper er meesterlijk in om grote wereldproblemen te combineren met humor en verbeelding.
Tijdreizen blijft een fascinerend verhaalgegeven. Dirk Weber gebruikt het in Welkom thuis, chrononautenen verzon een originele plot.
Verdient de mensheid het nog te blijven voortbestaan? Selma Noort verpakt haar antwoord op deze vraag in een klemmend verhaal over wanhoop en hoop.
Asfaltbever, dwergmammoet, lepelvlegels. In Het hart van een giraf is ongelooflijk groot ziet Vega dieren die anderen niet kunnen zien. Haar fantasie helpt haar het leven door.
Over de Tweede Wereldoorlog zijn al vele jeugdboeken geschreven. Maar Operatie Verity voegt desondanks een origineel en bijzonder geluid toe.
Jip voelt zich als een niet in te delen restje. In zijn schrijfdebuut Oever geeft Ludwig Volbeda een prachtig portret van iemand die worstelt met de eigen genderidentiteit.
In De boom die een wereld was van Yorick Goldewijk draait het om vurige en vage verlangens. En om de vraag: wie ben ik en wie wil ik zijn?
Met Lava schreef Mireille Geus een ontroerend sprookje over rouw en jezelf accepteren. Met een heerlijke hond als helper.
Rondom het thema van de Maand van de Filosofie (april) verschijnt sinds enige jaren ook een kinderboek. Yorick Goldewijk tekende er dit jaar voor en schreef De chaos in Loïs.
Hoe maak je klimaatverandering invoelbaar voor kinderen? Hannah Gold gooit nog een keer een ontroerende vriendschap tussen een meisje en een ijsbeer tegenaan.
We hebben weer een schrikkeljaar! (Her)lees dus allemaal tussen 29 februari en 1 april De torens van februari. Hier vijf redenen waarom ik dit een van de mooiste boeken van Tonke Dragt vind.