Over Bea Ros


Bea Ros
Bea Ros leest, schrijft, onderzoekt en recenseert.

Ik begon jeugdboeken te lezen rond mijn zesde jaar en ben daar sindsdien niet meer mee opgehouden. Tijdens mijn studie Nederlands ging ik ook jeugdliteratuur en jeugdboekrecensies bestuderen en erover schrijven. Ook dat doe ik nog steeds. Als buitenpromovenda van de Radboud Universiteit doe ik onderzoek naar de jeugdliteraire kritiek.

Ruim twintig jaar schrijf ik jeugdboekrecensies, onder meer voor onderwijsblad Didactief. Van 2011-2018 was ik redacteur van Leesplein 12+ en later 15+ en van 2001-2016 was ik redacteur van Literatuur zonder leeftijd. Ik heb leescursussen gegeven voor ouders en leraren. Ik schreef voor de jeugdliteratuurgeschiedenis Een land van waan en wijs de hoofdstukken over historische jeugdboeken en over jongens- en meisjesboeken. Sinds najaar 2018 maak ik boekopdrachten bij lange leesfragmenten uit jongerenboeken voor BruutTAAL.

Ik ben te boeken voor lezingen, leesclubs, cursussen over jeugdliteratuur of het maken van boekopdrachten.

Met deze website draag ik mijn liefde voor en kennis over jeugdliteratuur uit. Mijn journalistieke werk is te vinden op www.zunnebergros.nl Daar kun je ook lezen hoe ik een Taalent geworden ben..

In een interview met Leesmagazine vertel ik waarom ik nog steeds met veel plezier jeugdboeken lees.