Poëzie voor het leven

 Poëzie voor het leven
  • Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt
  • Edward van de Vendel
  • Illustrator: Martijn van der Linden
  • Uitgever: Querido
  • Jaar: 2019
  • Aantal blz.: 68
  • 8,5

Sprankelend, humoristisch, ontroerend, verrassend en zelfs nuttig. De nieuwe dichtbundel van Edward van de Vendel, Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt, is het allemaal.

Waarom leest een mens een gedicht? Misschien is het meest passende antwoord: als je even iets anders wilt. Een andere kijk op het bekende in andere, niet-alledaagse taal. Zoals ‘schragen’ of ‘jamaicavruchtenvampier’. Allemaal op te zoeken in de nieuwe dichtbundel van Edward van de Vendel, met de fraaie titel Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt.

Ook een verdienste van dichters: ze laten je nadenken over dingen waar je nog nooit over nagedacht hebt. Struikelen over een nijlpaard, en wat dan? (Antwoord: terug laten struikelen.) En als je ergens wel over nagedacht hebt – ‘wat je moet doen als je verliefd bent op een meisje’ – komt de dichter met onverwachte antwoorden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn lesje Noors of beroepskeuzeadvies (‘bussuffu’).

Dit is een dichtbundel waar je heel vrolijk van wordt en soms ontroerd. Bijvoorbeeld als Van de Vendel vertelt hoe je je moeder kunt troosten (tip: ‘schragen’) of als hij een dementerende opa omschrijft als iemand met ‘een gummend hondje in zijn hoofd’. Het taal- en denkplezier spatten van de bladzijden af. En dan mogen rijm en ritme hier en daar wat geforceerd zijn, de sprankeling, humor, vindingrijkheid én menselijkheid maken dat meer dan goed. De illustraties van Martijn van der Linden, met wie Van de Vendel eerder het bekroonde Stem op de okapi maakte, zijn al even levendig en veelzijdig in stijl en techniek.

‘Gedichten waar je wat aan hebt’ luidt de ondertitel met een poëtische knipoog. Poëzie, wat moet je ermee? Heel erg veel. Het vult de onbestemde gaatjes in het leven en biedt je uitkijkpunten.

(Deze recensie verscheen ook in Didactief)


 

Tags: