Rondom het thema van de Maand van de Filosofie (april) verschijnt sinds enige jaren ook een kinderboek. Yorick Goldewijk tekende er dit jaar voor en schreef De chaos in Loïs.
Over het thema chaos kun je een vrij elementaire, wetenschappelijke boom opzetten. Met chaostheorie, de rol van toeval, onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Yorick Goldewijk, die in 2022 de Gouden Griffel won voor het prachtige Films die nergens draaien, brengt het thema terug naar meer alledaagse proporties, met een verhaal over ziekte en verliefdheid.
Doordat Loïs, met wie hij als peuter al bevriend was, kanker heeft (chaos in het lijf), raakt Maarten uit balans. In zijn hoofd is het chaos: hij weet niet hoe hij moet omgaan met de mogelijkheid dat zijn beste vriendin er straks misschien niet meer is. Te meer daar hij stiekem verliefd op haar is. Maarten klapt dicht. Al weken durft hij haar niet meer te bezoeken. En daar schaamt hij zich dan weer voor. Hoe kan hij zijn vriendin ooit nog onder ogen komen?
Goldewijk spelt het allemaal iets te veel uit. Bijvoorbeeld met zinnen als deze: ‘Hij was gewoon bang, besefte hij. Bang voor Loïs. Voor wat zij plotseling was gaan betekenen: iets onvoorspelbaars, iets wat zomaar voorbij kan zijn en nooit meer terugkomt. Iets wat hem pijn deed.’ Ook de bekende vleugelslag van een vlinder die een orkaan kan veroorzaken, wordt breed uitgemeten. En de gesprekken tussen Maarten en zijn moeder zijn ook een te gekunstelde filosofielesje. Dat is jammer. Show, don’t tell blijft ook in een boek voor kinderen verreweg het mooist.
Jammer ook, omdat Goldewijk eerder heeft laten zien dat hij het beter kan. Ook in dit boek zitten fraaie passages. Zoals de beschrijving van de zes buurkinderen die dagelijks op de heuvel spelen. Of de nachtelijke logeerpartij van de zes in een verlaten huis, waarover verteld wordt dat het kapotte dingen heel kan maken. Het is een magische bezwering van een chaos die de kinderen niet kunnen bevatten. Natuurlijk is Loïs na dit nachtje niet beter. Maar de vriendschap is wel hersteld, en er wordt zelfs gezoend. Liefde en vriendschap als schild tegen de chaos van leven en dood, dat is dan wel weer een mooie boodschap.