Ik stelde weer een lijstje samen met mijn tien favoriete jeugdboeken van het afgelopen jaar. Vele ervan vertolken zorgen over de wereld van nu en morgen, maar bieden ook hoop en humor.
Lees meer...Jeugdboeken
Ik stelde weer een lijstje samen met mijn tien favoriete jeugdboeken van het afgelopen jaar. Vele ervan vertolken zorgen over de wereld van nu en morgen, maar bieden ook hoop en humor.
Lees meer...Wat is er gebeurd onder de brug? Evelien de Vlieger bouwt in haar nieuwe jeugdroman de spanning op, maar uiteindelijk blijkt het daar niet om te draaien.
Lees meer...Hoe raken een ober en een pinguïn bevriend? Joukje Akveld en Jan Jutte verbeelden dat in een humoristisch samenspel tussen woord en beeld.
Lees meer...Jip voelt zich als een niet in te delen restje. In zijn schrijfdebuut Oever geeft Ludwig Volbeda een prachtig portret van iemand die worstelt met de eigen genderidentiteit.
Lees meer...Rondom het thema van de Maand van de Filosofie (april) verschijnt sinds enige jaren ook een kinderboek. Yorick Goldewijk tekende er dit jaar voor en schreef De chaos in Loïs.
Lees meer...Hoe maak je klimaatverandering invoelbaar voor kinderen? Hannah Gold gooit nog een keer een ontroerende vriendschap tussen een meisje en een ijsbeer tegenaan.
Lees meer...Dankzij de boekverfilming op Netflix is er een nieuwe Nederlandse vertaling van Bent u daar God? Ik ben het, Margaret van Judy Blume. Dit boek uit 1970 over een meisje met groeipijnen is nog steeds heerlijk om te lezen.
Lees meer...Op de laatste dag van het jaar deel ik traditiegetrouw een terugblik op mijn leesjaar. Bijgaand mijn favorieten uit 2023, verhalen over de maatschappij en mensen van nu en ooit.
Lees meer...In deze laatste maanden van het jaar sta ik stil bij twee heruitgaves en bij twee nieuwe boeken. Het gaat over Sinterklaas, krijtjes en het einde van de wereld.
Lees meer...Hij is een begenadigd en gevierd schrijver van non-fictie. Met Rugzwemmen maakt Marc ter Horst zijn fictiedebuut.
Lees meer...Verwend stadsmeisje brengt zomer door met creepy jongen. Je moet Anna Woltz heten om daar een dynamisch en indringend verhaal van te kunnen maken: De spin en de sleutel.
Lees meer...Lysette Geel schreef een boek over een actueel maatschappelijk thema - armoede - maar het verhaal wil niet echt tot leven komen.
Lees meer...Het huis ontploft van de Franse schrijfster Nathalie Stragier is een wensvervullend verhaal op precies de goede manier.
Lees meer...Erna Sassens tweede boek over Joshua lijkt eerst meer van hetzelfde, maar blijkt wel degelijk meer dan een herhaling van zetten.
Lees meer...Wat is het verschil tussen mens en dier? Het jeugdboek Jefferson werpt daar op een speelse manier vragen over op.
Lees meer...Onder ogen durven zien dat je zelf bijzonder bent, valt niet mee als je een onzekere, mollige puber bent. Susin Nielsen beschrijft het humoristisch, maar liefdevol.
Lees meer...Racisme, homofobie, mishandeling en de dood. Dat lijkt veel voor één boek, maar Kacen Callender maakt er in King en de drakenvlinders een ontroerend verhaal van.
Lees meer...Annet Schaap schreef met de Meisjes een waardige opvolger van haar gelauwerde debuut Lampje. Over sprookjes die geen sprookjes blijken te zijn.
Lees meer...Een zomer waarin alles anders werd. Daarover gaat De Godden broers, de nieuwste jongerenroman van Meg Rosoff.
Lees meer...Met De geest en het meisje schreef Lucy Strange wederom een ouderwets goed jeugdboek. Dit keer over lady Agatha die opeens als Aggie moet uitvinden wie ze werkelijk is.
Lees meer...