Jeugdboeken
In zijn nieuwste kinderboek slaagt Sjoerd Kuyper er meesterlijk in om grote wereldproblemen te combineren met humor en verbeelding.
Tijdreizen blijft een fascinerend verhaalgegeven. Dirk Weber gebruikt het in Welkom thuis, chrononautenen verzon een originele plot.
Asfaltbever, dwergmammoet, lepelvlegels. In Het hart van een giraf is ongelooflijk groot ziet Vega dieren die anderen niet kunnen zien. Haar fantasie helpt haar het leven door.
Jip voelt zich als een niet in te delen restje. In zijn schrijfdebuut Oever geeft Ludwig Volbeda een prachtig portret van iemand die worstelt met de eigen genderidentiteit.
Met Lava schreef Mireille Geus een ontroerend sprookje over rouw en jezelf accepteren. Met een heerlijke hond als helper.
Rondom het thema van de Maand van de Filosofie (april) verschijnt sinds enige jaren ook een kinderboek. Yorick Goldewijk tekende er dit jaar voor en schreef De chaos in Loïs.
Hoe maak je klimaatverandering invoelbaar voor kinderen? Hannah Gold gooit nog een keer een ontroerende vriendschap tussen een meisje en een ijsbeer tegenaan.
We hebben weer een schrikkeljaar! (Her)lees dus allemaal tussen 29 februari en 1 april De torens van februari. Hier vijf redenen waarom ik dit een van de mooiste boeken van Tonke Dragt vind.
Dankzij de boekverfilming op Netflix is er een nieuwe Nederlandse vertaling van Bent u daar God? Ik ben het, Margaret van Judy Blume. Dit boek uit 1970 over een meisje met groeipijnen is nog steeds heerlijk om te lezen.
Linda Dielemans schreef met Koningsspel een gedegen historisch jeugdboek over de beroemde Lewis schaakstukken. Maar echt sprankelend wil het niet worden.
Op de laatste dag van het jaar deel ik traditiegetrouw een terugblik op mijn leesjaar. Bijgaand mijn favorieten uit 2023, verhalen over de maatschappij en mensen van nu en ooit.
In deze laatste maanden van het jaar sta ik stil bij twee heruitgaves en bij twee nieuwe boeken. Het gaat over Sinterklaas, krijtjes en het einde van de wereld.
Hij is een begenadigd en gevierd schrijver van non-fictie. Met Rugzwemmen maakt Marc ter Horst zijn fictiedebuut.
Verwend stadsmeisje brengt zomer door met creepy jongen. Je moet Anna Woltz heten om daar een dynamisch en indringend verhaal van te kunnen maken: De spin en de sleutel.
Achter elke huisdeur gaat wel eens iets mis. Deze maand drie kinderboeken over gerommel thuis en hoe kinderen daarvoor opdraaien of het weten op te lossen.
Lysette Geel schreef een boek over een actueel maatschappelijk thema - armoede - maar het verhaal wil niet echt tot leven komen.
Het huis ontploft van de Franse schrijfster Nathalie Stragier is een wensvervullend verhaal op precies de goede manier.
Deze maand vertel ik over twee dichtbundels die allebei vol dieren zitten, maar verder compleet anders zijn.
Na het veelgeprezen en bekroonde Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt maakte Van de Vendel samen met illustrator Martijn van der Linden opnieuw een bruisende dichtbundel.
Deze zomer las ik een enkele recente titel, maar nam ik ook tijd om bij te lezen. Puur toevallig zijn het allemaal boeken over buitenbeentjes.