Vandaag heeft de vakjury van het Beste Boek voor Jongeren de shortlist bekendgemaakt: vijf Nederlandse en vijf vertaalde boeken dingen mee naar de prijs. Diversiteit, in de zin van voor elke jongere wat wils, bleek een belangrijk criterium.
In totaal heeft de jury 37 oorspronkelijk Nederlandse en 34 vertaalde titels beoordeeld. Ze noemt het aanbod in titels divers en van hoog niveau, zeker bij de vertaalde boeken.
In de categorie oorspronkelijk Nederlands zijn de volgende vijf titels geselecteerd:
- Daniëlle Bakhuis, De executie (Van Goor)
- Anne Eekhout, Nicolas en de verdwijning van de wereld (De Arbeiderspers)
- Frank Nellen, Land van dadels en prinsen (Hollands Diep)
- Rima Orie, De Zwendelprins (Moon Young Adult)
- Pamela Sharon, De geur van groen (Moon Young Adult)
In de categorie vertaakd gaat het om de volgende vijf titels:
- Sarah Crossan, Toffee (Kluitman), vertaald door Sabine Mutsaers
- Enrico Galiano, De bijzondere woorden van Gioia (Luitingh-Sijthoff), vertaald door Ada Duker en Henrieke Herber
- Adib Khorram, Darius de grote is niet oké (Gottmer), vertaald door Tjalling Bos
- Rachael Lippincott met Mikki Daughtry en Tobias Iaconis, Vijf stappen van jou (Volt), vertaald door Karin Pijl
- Guillermo del Toro en Cornelia Funke, Pans Labyrint - het labyrint van de faun (Querido), vertaald door Esther Ottens
Het juryrapport maakt duidelijk dat het bij de keuze niet om literaire kwaliteit alleen gaat, maar dat de prijs ook een leesbevorderend doel dient. Overigens was dat bij aanvang van de prijs in 2011 ook al nadrukkelijk zo (zie hier), al deden nominaties wel eens anders vermoeden. Deze jury noemt naast 'kwaliteit van de tekst' aansluiten bij de belevingswereld en uitnodigend tot een gesprek als belangrijkste criteria. Ze zocht bovenal naar voor elk wat wils:
'Geen jongere is hetzelfde. De een leest met gemak drie boeken per week, de ander pakt met tegenzin een boek om te lezen voor de lijst. Tussen deze twee uitersten zitten veel jongeren die met plezier zullen lezen mits ze het juiste boek krijgen aangereikt. Met dit in het achterhoofd heeft de jury een gevarieerde lijst samengesteld met voor elk type lezer een boek.Deze shortlist kan docenten inspireren tot het invullen van leeslessen en jongeren tot het oprichten van leesclubs. Want lezen wordt pas echt leuk als je verhalen kunt delen.'
Opvallend is, en de jury meldt dit zelf ook, is dat de shortlist maar liefst zes debuten telt, waarvan twee voortgekomen uit een schrijfwedstrijd (Rima Orie en Pamela Sharon, beide deelnemers aan de Moon YA Contest). Verder noteert de jury meer fantasy en meer young adult van Nederlandse bodem. Op haar wensenlijstje staan wel meer mannelijke hoofdpersonen, meer poëzie en graphic novels en een originelere aanpak van het thema diversiteit: 'Dit thema wordt vaak op dezelfde manier uitgewerkt, daar kan nog een slag worden gemaakt.'
Een jongerenjury kiest uit de shortlist twee winnaars. Deze worden bij de start van de Boekenweek voor Jongeren, 18 t/m 27 september, bekendgemaakt.