Marit Törnqvist krijgt Outstanding Reading Promoter Award 2020

Marit Törnqvist krijgt Outstanding Reading Promoter Award 2020

Schrijver en illustrator Marit Törnqvist is, zo werd vandaag bekend, de eerste winnaar van een nieuwe internationale leesbevorderingsprijs: de IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award.

De International Board on Books for Young people (IBBY) heeft de prijs ingesteld om 'ware toewijding aan het doel van leesbevordering' aan te moedigen, in het bijzonder in omgevingen waar dit niet vanzelfsprekend is. IBBY-Nederland nomineerde Marit Törnqvist vanwege haar inzet voor de leesbevordering in Nederland en wereldwijd.

Ze was drijvende kracht achter verschillende projecten waar tienduizenden vluchtelingen verwelkomd werden met een boek in hun eigen taal. In Nederland was dit de bloemlezing Een boek voor jou. Ze gebruikt boeken en verhalen om een brug te bouwen tussen culturen in een wereld die steeds meer polariseert. Zoals IBBY-Nederland stelt in haar voordracht: 'Van Nairobi tot Tokyo, van de jungle van Suriname tot de sloppenwijken van Teheran tot een kinderafdeling van een Amsterdams ziekenhuis – steeds weer brengt ze verhalen bij kinderen die ze hard nodig hebben om er hoop uit te putten. Marit Törnqvist inspireert met haar bevlogenheid leesbevorderaars zich in te zetten om het lezen op nieuwe manieren te promoten door niet het boek, maar de leeservaring van het kind centraal te stellen.'

 

Tags: