Anne Eekhout en Adib Khorram schreven Beste Boek voor Jongeren

Anne Eekhout en Adib Khorram schreven Beste Boek voor Jongeren

Het boek Nicolas en de verdwijning van de wereld van Anne Eekhout is verkozen tot het Beste Boek voor Jongeren 2020 in de categorie ‘Nederlandstalig’. In de categorie ‘Vertaald’ ging deze prijs naar Darius de Grote is niet oké van Adib Khorram en vertaald door Tjalling Bos. Dit is vanavond bekendgemaakt op radio 3FM.

Uit de voorselectie door een vakjury koos een vijfkoppige jongerenjury de uiteindelijke winnaars. ‘We hebben boeken uitgekozen die iets met je doen, die je maanden erna nog steeds aan het denken zetten. We vinden dit essentieel voor een boek voor jongeren’, aldus de jongerenjury.

In de categorie Nederlanstalig viel hun keuze op Nicolas en de verdwijning van de wereld van Anne Eekhout. In dit boek probeert een achtjarige jongen, aan zijn lot overgelaten door zijn ouders, de wereld te redden als een zwart gat de aarde dreigt te verzwelgen. Zijn grote voorbeeld daarbij is superstripheld De Adelaar. De jongerenjury noemt dit boek spannend, verrassend en het spat van de originaliteit. 'Het verhaal laat echt zien wat angst allemaal met een mens kan doen, en de gevolgen zijn weerzinwekkend. Dit komt allemaal nog dichterbij door de coronacrisis (...). Het boek pakt je tot de laatste bladzijde en juist dit maakt het 'een perfect boek voor jongeren'.

In de categorie Vertaald kozen de jongeren voor Darius de Grote is niet oké van Adib Khorram en vertaald door Tjalling Bos. Dit YA-boek beschrijft hoe Darius in Iran, het moederland dat hij nauwelijks kent, vriendchap  sluit met Sohrab. Eindelijk raakt hij het gevoel kwijt dat hij nergens bij hoort en nergens past. De jury prijst de manier waarop het boek het onderwerp depressie, 'een onderwerp waar door jongeren niet veel over gesproken wordt', bespreekbaar maakt: 'Dit boek maakt duidelijk hoe het is om met een depressie te moeten leven. Darius schaamt zich bijvoorbeeld vaak, omdat hij vindt dat hij geen reden heeft om verdrietig te zijn maar toch verdrietig is. Dit gevoel vertoont zich ook in zijn worsteling met zijn identiteit. Het is niet alleen een prachtig boek over cultuur en de zoektocht naar jezelf, maar ook nog eens een bevestiging voor jongeren dat ze niet de enigen zijn die met hun identiteit worstelen.'

Met de uitreiking van de prijzen is de Boekenweek voor Jongeren officieel gestart. Deze duurt tot en met 27 september.

Tags: