Goud voor Westera en Jagtenberg

Goud voor Westera en Jagtenberg

Vanavond zijn in het NOS Jeugdjournaal de Goud-winnaars bekendgemaakt. De Gouden Griffel voor het beste kinderboek gaat naar de dichtbundel Uit elkaar van Bette Westera en het Gouden Penseel gaat voor het tweede jaar op rij naar Yvonne Jagtenberg, dit keer voor Hup Herman!

Uit elkaar, van Bette Westera en met illustraties van Sylvia Weve, is eerder dit jaar ook al bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. In 2015 ontving Westera een Gouden Griffel voor een qua opzet vergelijkbare dichtbundel, Doodgewoon.De Griffeljury zegt over Uit elkaar:


Westera trekt sneller kloppende harten in deze bundel vol overtuiging en met indrukwekkende precisie uit elkaar. Dat resulteert in humor, waarbij de donkerste hoeken belicht worden en tevens de nuchtere kanten verkend worden. Tussen die uitersten door beweegt en schuurt het. De tekeningen, de versplinterde weergave van woorden, de textuur en de bladspiegel maken er een compleet kunstwerk van. De Japans gebonden bladzijden geven ten slotte een voelbare spanning: met het uit elkaar gaan maak je iets los.’

Yvonne Jagtenberg kreeg vorig jaar ook al een Gouden Penseel, toen voor het prentenboek Mijn wonderlijke oom. Over het prijswinnende Hup Herman! zegt de Penseeljury: 

‘Tekst en beeld zijn ontsproten aan dezelfde hand en dat is te merken, ze vormen een knappe eenheid. Een jaar na haar met goud bekroonde Mijn wonderlijke oom verrast Jagtenberg opnieuw met een swingend, bijna ‘jazzy’ prentenboek van geheel eigen makelij. Alles bij elkaar is Hup Herman! een meer dan geslaagd en sympathiek prentenboek met een adembenemende hoofdfiguur wiens emoties (verwarring, tevredenheid, vastberadenheid, vermoeidheid) treffend zijn uitgebeeld. Een boek dat zich steeds weer laat voorlezen en ook de volwassen lezer een uitermate goed gevoel oplevert.’

De uitreiking van deze Gouden Griffel en Gouden Penseel luidt de 66e Kinderboekenweek (30 september tot en met 11 oktober), dit jaar rond het thema En toen? Arend van Dam schreef het Kinderboekenweekgeschenk, De diamant van Banjarmasin, en Mylo Freeman tekende voor het Prentenboek Tweeling.

Bekijk het overzicht van alle Griffels, Penselen en Vlag en Wimpels.