Dwars door de storm gekozen voor Nederland Leest Junior

Dwars door de storm gekozen voor Nederland Leest Junior

Kleine geschiedenis, grote verhalen.wordt het thema van Nederland Leest aanstaande november. Centraal boek wordt Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer. Voor Nederland Leest Junior wordt dat Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels.

Het thema Kleine geschiedenis, grote verhalen is bedoeld om lezers in hun eigen geschiedenis te laten duiken. 'Die geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden', aldus de organisatie.In Het zwijgen van Maria Zachea (2001) vertellen twaalf broers en zussen het verhaal van hun familie en hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig. Voor dit debuut ontving Koelemeijer de NS Publieksprijs, het Gouden Ezelsoor en de Zaanse Cultuurprijs.

Net als voorgaande jaren is er voor jonge lezers, uit groep 7 en 8 van de basisschool en onderbouw van het vmbo, een eigen titel. Voor Nederland Leest Junior 2020 is dat Dwars door de storm, een historisch jeugdboek van Martine Letterie en Karlijn Stoffels. Hierin kruisen de levens van de Groningse Tjakkie en de op Ambon geboren Jacob elkaar. Beide jongeren koesteren hun eigen droom: Tjakkie wil naar de hbs en Jacob wil een rock-‘n-roll-ster worden. Het verhaal speelt in het Groningen van de jaren vijftig.