Prentenboek 2022: Maar eerst ving ik een monster

Prentenboek 2022: Maar eerst ving ik een monster

Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2022. Dit boek zal volgend jaar centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen (26 januari tot en met 5 februari 2022.

Het prentenboek van Veldkamp en De Boer gaat zelf ook over voorlezen en is daarmee extra toepasselijk. Het comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten dat Maar eerst ving ik een monster (Lemniscaat) gekozen heeft, noemt het een ode aan het voorlezen:

'Het laat prachtig zien hoe ouder en kind samen met een verhaal kunnen bezig zijn. Het uitstellen van het daadwerkelijke naar bed gaan is voor veel ouders en kinderen herkenbaar. Dat voorlezen leuk én spannend is en de fantasie prikkelt, komt in dit verhaal mooi naar voren. De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten, waardoor je blijft kijken en ontdekken. Het is een boek waar het samenspel tussen tekst en beeld heel belangrijk is en waar het (voor)leesplezier vanaf spat! En is het verhaal uit? Dan begint het gewoon weer van voren af aan.'

Het comité koos daarnaast negen andere prentenboeken uit 2020. Deze boeken vormen samen de Prentenboek Top 10:

- Vos gaat een stukje rijden – geschreven en geïllustreerd door Susanne Strasser (Hoogland & van Klaveren)
- Het eiland van Olifant– geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers (Querido)
- Duizend-en-één paarse djellaba’s – geschreven door Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani en geïllustreerd door Annelies Vandenbosch (Gottmer)
- Hey baby, kijk! – geschreven door Laura van Bouchout en geïllustreerd door Eva Mouton (Davidsfonds / Infodok)
- Heertje en Meneertje  – geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout en geïllustreerd door Jan van Lierde (Rubinstein)
- De koffer – geschreven en geïllustreerd door Chris Naylor-Ballesteros  (Gottmer)
- Muk – geschreven door Mark Haayema en geïllustreerd door Laury Tinnemans en Job van Gelder (Rubinstein)
- Daar ben je – geschreven door Hans en Monique Hagen en geïllustreerd door Charlotte Dematons (Querido)
- De ridder zonder billen – geschreven door Levina van Teunenbroek en geïllustreerd door Charlotte Bruijn (Van Holkema & Warendorf)