Lijst met (voor)leesboeken voor basisscholen

Lijst met (voor)leesboeken voor basisscholen

Deze week verscheen Leer ze lezen, een boek met inzichten uit onderzoek voor effectief leesonderwijs. Hierbij hoort ook een online lijst met boekentips en -links.

Lezen is misschien wel het belangrijkste schoolvak. Immers, zonder goede leesvaardigheid ben je nergens, op school noch in de samenleving. Leer ze lezen, het derde deel in de Didactief-onderzoeksserie, biedt leraren in het basisonderwijs handvatten voor effectief leesonderwijs. Leesonderzoekers Amos van Gelderen, Kees de Glopper en Roel van Steensel selecteerden 23 (internationale) kernartikelen en ik heb alle inzichten over wat lezen is en hoe je dit het beste onderwijst vervat in evenzoveel hoofdstukken. Het boek bestrijkt het hele palet van ontluikende geletterdheid tot en met tekstbegrip. Leraren geven bij de meeste hoofdstukken tips hoe zij deze wetenschappelijke inzichten toepassen in hun klaslokaal.

En omdat veel (voor)lezen en praten over boeken helpt om leerlingen leesvaardig te maken heb ik bij het boek een lijst met zo'n honderd mooie (voor)leesboeken samengesteld, een greep uit recente en klassieke kinderboeken, fictie, non-fictie en poëzie. En omdat zo’n lijst natuurlijk nooit compleet kan zijn, heb ik ook enkele handige boekenwebsites op een rijtje gezet.

Leer ze lezen is gratis te downloaden op de website van Didactief.