ALMA 2020 voor Koreaanse Baek Heena

ALMA 2020 voor Koreaanse Baek Heena

De Koreaanse prentenboekenmaakster Baek Heena is vandaag onderscheiden met de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2020.

Het werk van Baek Heena (1971) is nog niet in het Nederlands vertaald, maar kijkend naar haar originele beeldtaal laat dat na deze onderscheiding hopelijk niet lang op zich wachten. Heena, die onder meer animatie studeerde aan het California Institute of the Arts (VS), vertaalt de wereld van klei-animaties naar het prentenboek. Voor haar boeken maakt ze poppen en objecten van papier of klei die ze vervolgens fotografeert.

Volgens de jury brengen 'haar origenele technieken en artistieke vondsten nieuw leven in de wereld van het prentenboek.' (...) Met een voortreffelijk gevoel voor materialen, uiterlijk en gebaren zijn haar filmische prentenboeken verhalen over eenzaamheid en solidariteit.' De jury omschrijft haar werk als 'sensueel, duizelingwekkend en scherp'.

Heena debuteerde in 2004 met Cloud Bread, over twee katten die een wolk vinden en mee naar huis nemen. Hun moeder bakt er vervolgens een magisch brood van dat ervoor zorgt dat de katten kunnen vliegen. Het boek leverde haar de Bologna Children’s Literature Award op. Er is een tv-serie en musical van gemaakt. Sinds haar debuut maakte Heena nog twaalf prentenboeken, waaronder Little Chick Pee-yaki’s Mum (2011), Magic Candies (2017) en I am a Dog (2019).
Cloud Bread (2004)

I am a Dog (2019)