Lezen jongens anders dan meisjes? En vinden ze andere dingen leuk? Een paar feiten op een rijtje.
Echte Mannen
Real Men Read - Echte Mannen Lezen. In de VS is dat een hele beweging geworden, met mannen die in t-shirts met deze slogan op tv en in tijdschriften verschijnen. Want dat jongens niet van lezen zouden houden - dat is dus de grootste onzin. Toch?
Jongens op achterstand
Helemaal onzin is het ook weer niet. Uit allerlei onderzoek en enquêtes blijkt dat meisjes gemiddeld vaker en meer lezen dan jongens. Ook in de vorige week verschenen verdiepende PISA-rapportage over leesplezier blijken die verschillen weer. Meisjes lezen gemiddeld vaker en beleven daar ook meer plezier aan. Ze besteden meer tijd aan het lezen voor de lol en het lezen van algemene leesmaterialen dan jongens. Zo lezen meisjes bijvoorbeeld vaker fictie. Ze zijn ook meer bezig met online lezen dan jongens, bijvoorbeeld om praktische informatie op te zoeken. Chatten doen ze trouwens evenveel.
Stoer of romantisch?
Nog maar eens wat gemiddelde cijfers. Jongens lezen vooral om iets te weten te komen, meisjes lezen vaker voor de ontspanning. Jongens houden vooral van stoere en spannende verhalen met veel actie en humor, meisjes van verhalen over vriendschap en verliefdheid. Jongens lezen vaker strips en informatieve verhalen dan meisjes. Verder lezen meisjes liever over een meisje als hoofdpersoon en jongens over een jongen.
Aparte hokjes
Vroeger wisten mensen het zeker: je had jongensboeken en meisjesboeken. Uitgevers zetten dat vaak ook op de kaft van een boek. Lekker duidelijk, greep je nooit mis. Er waren trouwens heel veel meisjes die met rooie oortjes de boeken van hun broer lazen. En omgekeerd gebeurde vast ook. Best handig om eens te lezen hoe ‘de andere kant´ dacht en deed.
Ergens halverwege de 20e eeuw verdwenen de echte jongens- en meisjesboeken. Mensen vonden die aparte hokjes stom. Lezers (M/V) maken immers zelf wel uit wat ze leuk vinden.
En het allerbelangrijkste: het gaat in dit soort zaken altijd om gemiddelden. Elke onderzoeker benadrukt dat de verschillen binnen de groep meisjes en de groep jongens groter zijn dan die tussen beide groepen.
(Dit artikel is een geactualiseerde versie van een Boekenweetje dat in 2016 op Jongerenliteratuurplein verscheen).