Woutertje Pieterse Prijs 2019 voor Kathleen Vereecken en Charlotte Peys

Woutertje Pieterse Prijs 2019 voor Kathleen Vereecken en Charlotte Peys

Met hun boek Alles komt goed, altijd zijn de Vlaamse schrijfster Kathleen Vereecken en illustrator Charlotte Peyse de winnaars van de 32e Woutertje Pieterse Prijs. Dat maakte juryvoorzitter Noraly Beyer donderdagmiddag bekend in De Brakke Grond (Amsterdam). 

Alles komt goed, altijd (Lannoo) beschrijft de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog door de ogen van Alice. De jury roemt de 'sfeer [en] ingehouden emotie' en 'de kwetsbare aquarellen' van Charlotte Peys. Uit het juryrapport: 'Een aangrijpend boek waarin met onsentimentele, kinderlijke blik naar de rafelranden van de oorlog wordt gekeken en hoe die alles op losse schroeven zet'. Maar waarin de liefde voor het leven uiteindelijk de bovenhand haalt.

Het was een onverwachte keuze van de jury. Gedoodverfde winnaars waren eerder het in vorm en verhaal vernieuwende Zeb. (Leopold) van Gideon Samson en Joren Joshua of de geschiedschrijving als work in progress van Arend van Dams De reis van Syntax Bosselman (Van Holkema en Warendorf). Andere genomineerden waren Lepelsnijder (Querido) van Marjolijn Hof en Annette Fienieg,Tegenwoordig heet iedereen Sorry (Querido) van Bart Moeyaert enTierenduin (Lannoo) van Geert Vervaeke.

De Woutertje Pieterse Prijs, bestemd voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar, bedraagt € 15.000,-. Vorig jaar was het voortbestaan van de prijs onzeker, maar de stichting vond gelukkig nieuwe sponsoren in de Brook Foudnation en De Versterking.