Helma van Lierop gelauwerd met Hieronymus van Alphen 2019

Helma van Lierop gelauwerd met Hieronymus van Alphen 2019

Tijdens de studiedag van Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur in Leeuwarden is gisteren de Hieronymus van Alphen prijs 2019 toegekend aan Helma van Lierop-Debrauwer, hoogleraar Jeugdliteratuur in Tilburg.

‘De veelzijdigheid, het doorzettingsvermogen en de passie van Helma van Lierop de studie van, kennis over en liefde voor de jeugdliteratuur een goed eind op weg geholpen’, aldus het  juryrapport.
De jury roemt naast de vele vakpublicaties Van Lierops inspanningen voor het realiseren van een master jeugdliteratuur: ‘Met grote volharding, doorzettingsvermogen en geloof in het belang van wetenschappelijke aandacht voor de jeugdliteratuur wist zij aan de Tilburg University een masterstudie Jeugdliteratuur te realiseren, een unicum in Nederland. (….) Jaarlijks volgen zo’n vijftien tot twintig studenten de masteropleiding en bijna allemaal weten zij na hun masterthesis een positie in het kinderboekenvak te verwerven. Helma van Lierop is het boegbeeld van de opleiding, zowel binnen als buiten de universiteit.’ Volgend jaar start er bovendien een internationale master jeugdliteratuur.

De tweejaarlijkse Hieronymus van Alphen prijs is in 2000 ingesteld door de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur om mensen ‘die erg veel aan beheer, voorlichting, onderzoek en publicaties betreffende de geschiedenis van de Nederlandstalige kinder- en jeugdliteratuur hebben gedaan te eren en anderen te stimuleren om ook tot bijzondere resultaten op dit terrein te komen’. De prijs bestaat uit een oorkonde en beeld van beeldend kunstenaar Marion Ruting.
De jury voor de Hieronymus van Alphen prijs 2019 bestond uit Joke Linders, Christine Sinninghe Damsté en Marit van der Veer.