Peter van Gestel overleden

Peter van Gestel overleden

Afgelopen vrijdag is jeugdboekenschrijver Peter van Gestel in zijn woonplaats Amsterdam overleden, zo maakte zijn uitgeverij Querido bekend. Van Gestel is 81 jaar geworden.

Peter van Gestel (1937-2019) bezat een talent voor vertellen. Hij was geen schrijver van grootse, bloemrijke taal, hij had eerder een rechttoe, rechtaan stijl, maar waar wel elk woord precies op de goede plek stond.

Hij debuteerde in 1962 met de roman Drempelvrees, bekroond met de Reina Prinsen Geerligs-prijs. Uiteindelijk gaat hij de literatuurgeschiedenis in als veelbekroond en gelauwerd jeugdboekenschrijver. Eind jaren zeventig begon hij met verhalen voor kinderen in Vrij Nederland en het Parool. In 1980 verschijnt zijn eerste jeugdboek, Schuilen onder je schooltas. Zijn verhalen uit het Parool zijn gebundeld in de boeken over de veertienjarige Ko Kruier, een volgens zijn leraar 'eigenaardig exemplaar van de menselijke soort’. Voor Uit het leven van Ko Kruier kreeg hij zijn eerste Zilveren Griffel, Ko Kruier en zijn stadsgenoten werd onderscheiden met de Nienke van Hichtumprijs.

De twee onbetwiste hoogtepunten uit zijn werk zijn Mariken (1997) en Winterijs (2001). Mariken is geinspireerd ipsireerd een vrije bewerking van


Vanaf die periode schrijft hij vrijwel uitsluitend jeugdboeken, waaronder het veelgeprezen werk Mariken. Deze bewerking van het van oorsprong 16e-eeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen werd bekroond met de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil, een Zilveren Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtumprijs. In 2000 verscheen een verfilming van het boek, eveneens onder de titel Mariken.

Ook voor Winterijs (2002) ontving Van Gestel de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtumprijs, naast een Gouden Griffel. Veel andere boeken van de schrijver werden eveneens bekroond en in 2006 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs.
Over Bea Ros


Bea Ros
Bea Ros leest, schrijft, onderzoekt en recenseert.

Lees meer...

Nieuwste recensies

29 december 2021
31 december 2021
30 december 2021
06 oktober 2021