Rob Ruggenberg (1946-2019) overleden

Rob Ruggenberg (1946-2019) overleden

Afgelopen zaterdag is Rob Ruggenberg onverwacht overleden. Dat laat zijn uitgever Querido weten.

 Rob Ruggenberg was jarenlang journalist bij Trouw en later het Brabants Dagblad. Hij debuteerde in 2006 met het historische jeugdboek Het verraad van Waterdunen. Dit was meteen goed voor een nominatie voor de Thea Beckmanprijs. Voor Haaieneiland (2013) wist hij deze prijs wel te verzilveren. Andere titels van hem waren onder meer Manhatan, IJsbarbaar en Piratenzoon.

In een interview dat ik in 2010 voor Leesplein met hem had, vertelde hij dat zijn drijfveer als schrijver van historische jeugdboeken is, om iets nieuws te vertellen: 'Dat is mijn journalistieke achtergrond. Ik wil iets onbekends uit de geschiedenis dat het waard is om geweten te worden vertellen. In mijn eerste boek schreef ik bijvoorbeeld over kindslaven van de Spanjaarden. Daar was in nog geen geschiedenisboek ooit over geschreven. Ik krijg nog steeds vragen van historici of ze mijn bronnen mogen hebben. Nou, als mijn boek geschreven is, wil ik die wel prijsgeven.'

Een paar dagen voor zijn dood meldde de schrijver nog op Facebook dat hij een nieuwe manuscript, Offerkind,.naar de uitgever had gestuurd: 'Er staat wel definitieve versie, maar dat is het uiteraard niet.' Rob Ruggenberg is 73 jaar geworden.