Gouden Griffel voor Gozert

Gouden Griffel voor Gozert

De Gouden Griffel is gisteravond uitgereikt aan Pieter Koolwijk voor zijn boek Gozert. De Gouden Penseel ging naar Ludwig Volbeda voor zijn illustraties in Hele verhalen voor een halve soldaat.

Gozert is de onzichtbare vriend van Ties met wie hij de wildste avonturen beleeft. Dankzij Gozert wordt zijn wereld kleurrijker en fantastischer. De Griffeljury zei over de gouden winnaar:
‘Koolwijk bewijst dat verbeeldingskracht recht heeft op een plek in de realiteit. Hij balanceert kundig op de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Daarin is hij heer en meester.’

De Gouden Penseel ging naar Ludwig Volbeda voor zijn sfeervolle illustraties in Hele verhalen voor een halve soldaat. Schrijver Benny Lindelauf dong zelf mee naar de Gouden Griffel, maar het bleef voor hem dus bij zilver. De Penseeljury zei over dit boek:
Hele verhalen voor een halve soldaat ademt een sfeer van mist en dreiging, sfeervol verbeeld in de intrigerende tekeningen van Ludwig Volbeda. Het boek maakt de zinloosheid, trivialiteit en wreedheid van oorlog voelbaar, maar tegelijkertijd is het vol van liefde, troost en hoop.’

De uitreiking van de Gouden Griffel en Gouden Penseel luidde de 67e Kinderboekenweek in. Thema dit jaar is 'Worden wat je wil'.
Bekijk ook het overzicht van de zilveren winnaars.