Eric Carle overleden

Eric Carle overleden

De Amerikaanse illustrator en schrijver Eric Carle is zondag 23 mei op 91-jarige leeftijd overleden. ⁠Hij maakte meer dan zeventig kinderboeken, maar is vooral bekend van Rupsje Nooitgenoeg.

Het begon allemaal met een stapel papier en een perforator. Terwijl hij zomaar wat gaatjes in stukjes papier aan het ponsen was, kreeg Eric Carle een idee: hij schreef een verhaal over Willi de boekenworm. Zijn redacteur Ann Beneduce stelde voor om van de worm een rups te maken. ‘Een vlinder!’ riep Eric. Zo werd in 1969 The Very Hungry Caterpillar, in Nederland Rupsje Nooitgenoeg, geboren.
Rupsje Nooitgenoeg verscheen in tweeënzestig talen en wereldwijd zijn er al meer dan vijftig miljoen exemplaren van het boek verkocht. ‘Het boek gaat over hoop,’ zei Carle zelf. ‘Je groeit op, spreidt je vleugels en vliegt naar de toekomst. Net als de kleine rups.’

Eric Carle werd op 25 juni 1929 geboren in Syracuse, New York. Op zesjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Duitsland. Daar maakte hij de Tweede Wereldoorlog mee. Op de Amerikaanse radio vertelde hij over deze tijd: 'Tijdens de oorlog waren er geen kleuren, alles was grijs en bruin.' Zijn werk voor kinderen kenmerkt zich juist door de heldere kleuren.
Carle bezocht de Akademie der bildenden Künste in Stuttgart, en keerde op zijn 22e terug naar New York. Hij werkte als grafisch ontwerper bij The New York Times en als art director bij een reclamebureau, om zich vanaf midden jaren zestig te wijden aan het maken van kinderboeken. Carles beeldmerk is een collagetechniek met handbeschilderde crêpepapier-illustraties. In totaal heeft Carle ruim zeventig kinderboeken gemaakt. Bekende titels naast Rupsje Nooitgenoeg zijn onder meer Wil je mijn vriendje zijn?, De spin die het te druk had en Dichter bij de dieren. Van Carles boeken zijn wereldwijd 88 miljoen exemplaren verkocht.

In 2002 richtten Carle en zijn vrouw het Eric Carle Museum of Picture Book Art in Amherst, Massachusetts op. Het museum bevat meer dan 10,000 originele illustraties en fungeert daarnaast als educatiecentrum voor leraren.Voor zijn boeken en museum werd Carle in 2003 onderscheiden met de American Library Association’s Laura Ingalls Wilder award, de meest prestigieuze prijs voor kinderboeken in de VS.