Beste Boek voor Jongeren: De dag die nooit komt

Beste Boek voor Jongeren: De dag die nooit komt

Oliver Reps kreeg vanavond voor zijn roman De dag die nooit komt de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren 2019. In de categorie Vertaald ging deze prijs naar Wit konijn / Rode wolf van Tom Pollock en vertaald door Esther Ottens.

Dit jaar vond geen publieksstemming plaats, maar koos een vijfkoppige jongerenjury de winnaars uit een eerdere voorselectie door een vakjury. De schrijvers en vertaler krijgen elk 2500 euro.

De dag die nooit komt (De Harmonie) is het verhaal van de zeventienjarige Elias, die samen met zijn vriendin Polly en zusje Evi verzeild raakt in een ongeval als zij samen bij hun geheime plek zijn. De 17-jarige juryvoorzitter Rosalie de Beus spreekt van 'een ijzersterk verhaal' en 'uitstekend uitgedachte personages'. En de vakjury zei: 'Je komt als lezer heel dichtbij, het verhaal heeft de kracht om intiem en klein te blijven, terwijl er ook vreselijk veel gebeurt.'

Wit konijn / Rode wolf (Gottmer) is een spannende thriller waarin de 17-jarige Peter een bizar familiegeheim ontdekt. Als tijdens een persconferentie zijn moeder neergestoken wordt en zijn zus verdwijnt, rest Peter een slopende zoektocht naar de waarheid. Een boek vol 'met doordachte puzzels en raadsels' en 'een rustige schrijfstijl', aldus de jongerenjury. De vakjury spreekt juist van 'een rollercoaster': het is 'een boek waarin je kunt verdwijnen en waarvan je aan het einde denkt: wat heb ik nou eigenlijk gelezen?'

De prijsuitreiking luidt de Boekenweek voor Jongeren in, dit jaar van 20 t/m 29 september 2019. Net als voorgaande jaren is er een scholentournee Literatour en verschijnt de gratis bundel 3PAK, met verhalen van Margje Woodrow, Karin Amatmoekrim en Joost Klein.