Theo Thijssenprijs voor Daan Remmerts de Vries

Theo Thijssenprijs voor Daan Remmerts de Vries

De Theo Thijssenprijs, de driejaarlijkse oeuvreprijs voor jeugdliteratuur, is toegekend aan Daan Remmerts de Vries..Dat heeft het bestuur van Stichting P.C. Hooftprijs vandaag bekendgemaakt. 

De jury, onder voorzitterschap van Annemiek Neefjes, roemt Daan Remmerts de Vries om zijn ‘eigenheid en vrijheid’. Het juryrapport vermeldt:

‘In zijn inmiddels meer dan zestig boeken verkent Daan Remmerts de Vries steeds nieuwe mogelijkheden en grenzen omdat zijn kunstenaarschap daarom vraagt. (...) Zijn personages op zoek naar eigenheid en vrijheid geven zijn verhalen – wars van het modieuze – een groot gevoel van urgentie. Zijn boeken gaan diep en voelen licht, ze zijn actueel en hebben een universele kracht. Remmerts de Vries levert al een oeuvre lang een unieke bijdrage aan de Nederlandse jeugdliteratuur.'


Remmerts de Vries (1962) debuteerde in 1990 met het kinderboek Zippy en Slos. Tweemaal ontving hij een Gouden Griffel: in 2003 voor Godje en in 2010 voor Voordat jij er kwam. Vier van zijn boeken werden bekroond met een Zilveren Griffel en Tijgereiland won de Gouden Lijst 2014 voor het beste jeugdboek. Hij publiceerde enkele titels voor volwassenen onder het pseudoniem A.N. Ryst en is vermoedelijk ook de auteur achter de geheimzinnige auteur Henry Lloyd die in 2019 opviel met het sprookjesachtige Flin. Daarnaast is hij illustrator, schilder en muzikant.

De Theo Thijssenprijs bedraagt 60.000 euro en wordt uitgereikt door Stichting P.C. Hooftprijs. Het is de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs voor jeugdliteratuur. Eerdere laureaten waren onder meer Bibi Dumon Tak (2018), Martha Heesen (2015), Sjoerd Kuyper (2012) en Ted van Lieshout (2009).

Tags: