Boekensleutel voor Ted van Lieshout

Boekensleutel voor Ted van Lieshout

Ted van Lieshout krijgt de Boekensleutel voor zijn poëziebundel Ze gaan er met je neus vandoor.

Van Lieshout, zo bekende hij zelf tijdens de opname van de Grote Vriendelijke Podcast op de Amsterdamse Uitmarkt, was best een beetje verbolgen dat zijn boek helemaal geen Griffel had gekregen. De voorzitters van de Griffel- en Penseeljury kwamen opdraven om tekst en uitleg te geven. Omdat Ze gaan er met je neus vandoor (Leopold) in geen enkele categorie paste en toch zeer de moeite waard, nam de jury haar toevlucht tot een bijzondere prijs, de Boekensleutel. Dit is een prijs die de Griffel- en Penseeljury bij uitzondering toekent aan een uitzonderlijk en vernieuwend kinderboek. 

Ze gaan er met je neus vandoor is een fraai voorbeeld van visuele poëzie, een bundel waarin tekst, typografie en beeld onlosmakelijk verbonden zijn. Het verbeeldt letterlijk een woordenstrijd, met in het hart van het boek het gedicht ‘Winter in Ieper (1918-2018)’. De jury roemt dit 'kunstig samenspel van beeld en woord, van typografie en inhoud'.

De prijs is sinds de instelling in 1979 acht keer eerder uitgereikt, waaronder een keer aan een Nederlandse schrijver (Miep Diekmann in 1981, voor Ik heb geen naam)).
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Boekenbal op 1 oktober.